Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круизи – багаж и облекло

Какво да облечем и какъв багаж да вземем със себе си по време на круиз

Круизният кораб наподобява голям ол инклузив хотел, с много места за забавление и изхранване и да се подбере правилния багаж не е лека задача.
За запознатия с условията на борда, изискването за вечерно облекло за някои от ресторантите и по време на вечеря означава, че наред с обичайните за път и ваканция дрехи, е добре в куфара да попадне и поне един официален тоалет – било то риза и панталон или семпла вечерна рокля, разбира се не от копринените рокли, подходящи за нощта на Оскарите. За мъжете е препоръчително да имат костюм – дори да не ви е грижа, можете да се окажете един от малкото, който не носи подходящо облекло в специалните ресторанти, за които е поставено дрескод изискване, а това не е приятно усещане.

Задължително вземете топла връхна дреха. Дори обикаляните от кораба дестинации да са екзотични и с тропичен и екваториален климат, вятърът в океана и моретата е постоянен и вечер може да бъде доста студен. Непромокаема и устойчива на вятър дреха е най-доброто решение. Не си спестявайте багаж, като се лишавате от важно за вашето оцеляване облекло. Ако посещавате фитнес, вземете нещо леко и спортно, например спортен клин и тениска. Не забравяйте банските!

Най-обичайното облекло за през деня е бермуди и тениска за мъжете и лека рокля за жените, ако круизното пътуване е лятно или обикаля екзотични острови и крайбрежия. Внимавайте – на борда се почернява изключително бързо. Запасете се със слънцезащитен крем с висок фактор – много козметични марки предлагат т.нар. яхтен слънцезащитен крем с висок фактор, от порядъка на 70-80 СПФ. Причината за бързото потъмняване и слънчево изгаряне са отразяваните от морската повърхност слънчеви лъчи, с който ефект тяхното количество и действие се увеличава многократно. Ако не желаете слънцето да остави по вас неприятни разлики между изложената и покрита от слънцето кожа, носете изрязано облекло, но го съобразете с изискването оскъдни дрехи да се носят единствено около басейните и водните забавления.

Круизите около Аляска, Южна Америка, ЮАР и Балтийската част на Европа изискват от вас да приготвите ръкавици, шапка и топли дрехи.

За „горещите” круизи вземете слънчеви шапки, шалове, тъмни очила и бижута, които не искате да рискувате да оставяте сами в кабината. Високите обувки не са проблем, но за пристанищата и ежедневието вземете маратонки и удобни обувки, с които ще можете да обикаляте дестинациите, които круизния кораб посещава, както и палубите. На големите крузни кораби вълнението почти не се усеща, така че не редете в ума си сцени от филми, в които корабът се накланя застрашително на различни страни, така че вървенето по палубите е невъзможно. И все пак, корабът не е стабилната суша. Ако не сте уверени в походката си на модел, заложете на ниски обувки.

Аксесоари и друг вид багаж: Добре е да носите със себе си и малка чанта, в която да носите със себе си пари, карти и по-важните документи и вещи. Непромокаем калъф за фотоапарата и другата техника, коато носите у вас и малка раница за слизанията на брега са важни вещи за круизното ви пътуване. Не взимайте със себе си алкохол, защото може да бъде конфискуван – на борда се продава. Добре е да носите и малък адаптер за електричество, ако носите със себе си ютия и други енергозависими вещи. Надуваемите играчки са най-практични, ако пътувате с деца. Бинокълът е полезен особено за северните дестинации, шнорхел и други вещи, които не искате да наемете, лекарства и козметика са препоръчителна част от багажа. Не взимайте със себе си кърпи, сешоари и други, осигурени от кораба вещи.

Ново – как да изберем круизно пътуване

Има няколко начина да изберете своя круиз и круизно пътуване, когато сте решили да пътувате и почивате по този предпочитан през последните години начин.

  • Единя от начините е да следите редовно сайтовете за круизи, тъй като круизните компании редовно предлагат огромни отстъпки и големи промоции, особено за ранни записвания и предпочитани дестинации. Когато круизната компания MSC пусна своя оферта за 8 дневно пътешествие в Италия, Франция и Африка само за 199 евро, клиентите на Александър Тур научиха първи.

Друг начин е да решите КОГА искате да пътувате. Може би искате да направите круизно пътешествие по случай годишнина, може би искате да подарите круиз за рожден ден, а може и като част от вашата отпуска. В момента най-популярни са Новогодишните круизи. Не забравяйте – септември и октомври са месеците, в които можете да получите отстъпка за коледните круизи на база “ранни записвания“.

  • Друг начин да определите кое круизно пътуване е за вас е да разгледате удобствата по корабите. Спомняте ли си великолепната Сплендида, построена и пусната в действие през 2009г? Този великолепен петзвезден кораб  предлага Коледен круиз от 16 декември 2010, който струва само 899 евро (безупречно обзаведена двойна вътрешна каюта) за ол инклузив разкош в рамките на почти две седмици! (този круиз е с продължителност 12 дни)

Ако пък водеща е цената, разглеждайте сектор Промоции, в които ще откриете цени от 279 евро за 4-дневен круиз из Егейско море и много други.

  • И накрая, но не на последно място – отскоро Александър Тур предлага и друг начин да определите своето круизно пътешествие – като изберете първо дестинация, в която искате да прекосите морета и океани на борда на круизен кораб. Такива са Средиземно море, Егейско море, Северна и Южна Америка, Северна Европа, Карибите, Трансатлантическите (презокеански) круизи, Тихия океан и други.

Най-често задаваните въпроси за круизните пътувания

Запознайте се с някои от най-често задаваните към нас въпроси относно круизните пътешествия. Ще ви бъде от полза да разберете повече за някои от най-големите митове за морското плаване, корабните класи и организацията при пътуването. Не се колебайте да ни пишете, ако имате още въпроси!

Ще получа ли морска болест по време на пътуването?
Повечето кораби са толкова големи, че вълнението им рядко се усеща или отразява на пътниците. За всеки случай вземете със себе си лекарства против морската болест, по препоръка на вашия лекар.
Морската болест  често зависи от вашия организъм, здравословно състояние и предразположение към този вид адаптация, защото морската болест се явява вид адаптация на тялото ви към постоянно движещата се от морските вълни среда. Да, възможно е да получите някаква форма на реакция към тази среда, но при тези круизни пътувания почти не минава ден, в който да не слезете на сушата, което може да помогне на тялото ви да се пребори по-лесно и безпрепятствено с вълненията на кораба. Ако все пак ви прилошее, не отпадайте духом и не се тревожете – така ще си помогнете сами за по-бързо приспособяване. Разходка по палубата, леки храни и спазване на добрите практики при прилошаване – стойте на чист въздух, хапнете нещо кисело, не влошавайте нещата с алкохол – със сигурност ще са ви от помощ.

Какви допълнителни разходи да очаквам на кораба?
Един от обичайните разходи са бакшишите – те са задължителни и са около 5 евро (освен ако не сте решили да платите повече, в края на престоя ви, когато заплащате допълнителните си разходи на рецепция, сумата, която ще ви задържат за бакшиши е 5 евро на ден, това важи за всички круизни кораби).
Напитки – те също се заплащат допълнително. Все пак има напитки, които са част от платения от вас пакет – това са напитките към вашата закуска сутрин и кафето и чая които се сервират веднъж дневно. Цените на напитките на борда не са завишени и стойността им е средно сходна на цените на напитките в Западна Европа като цяло.
Брегови екскурзии – освен разглеждането на забележителностите, което можете да организирате сами, се предлагат и организирани екскурзии с екскурзовод и транспорт до интересни места, които се заплащат допълнително. Цените варират между 30 и 130 евра.
Лични разходи – услугите на кораба са организирани като в хотел – прането, гладенето, използването на минибара, стационарните телефони на борда, СПА процедурите, фризьор – са услуги, които заплащате допълнително.

Принципът за хотелското обслужване е валиден и за другите условия на борда – политиката с тютюнопушенето  например – трябва да наемете каюта за пушачи или да пушите единствено на определените за това места, тъй като се спазват известни ограничения. На борда няма „класи” в смисъла на едновремешното деление на пътниците на борда, които спазвали разпределението на определени пространства на кораба,  разделението днес е на принципа на големината и удобствата на каютите, също както в хотел. Удобствата са достъпни за всички пътници по равно.

Как е организирана комуникацията по Интернет и ще мога ли да използвам мобилния си телефон?
Много от корабите имат безплатен безжичен Интернет, но връзката е по-слаба отколкото на сушата, тъй като Интернет връзката на корабите е сателитна. Обикновено цената за използването на Интернет в специализиран клуб на борда на кораба е около 0.50 цента на минута.
Разговорите по мобилния ви телефон се таксуват с международни роуминг тарифи. Веднъж акостирали, можете да бъдете прехвърлени към мрежата на съответната страна и тогава ще бъдете таксувани според договора на мобилния ви оператор със съответната държава.

В офертата пише „Деца до 18 години пътуват безплатно, при настаняване на допълнително легло” – има ли ограничения за броя на децата?
До две деца, като настаняването им зависи от наличието на свободни места.
Има ли лекар на борда? Как да използвам медицинската си застраховка?
Да, на борда на кораба има лекар, като прегледите при него са платени. Всички пътници на борда трябва да имат медицинска застраховка и в случай на застраховатебно събитие трябва да са запознати с условията на сключване на тази застраховка. Специализирана помощ можете да получите навсякъде, където кораба акостира.

Как е най-изгодно да стигна  до Генуа? (най-често Генуа е мястото за отплаване по летните ни круизни програми)
Пътуването от България до Генуа и обратно може да се осъществи със собствен автомобил (ако не искате да пропътувате цялото разстояние на веднъж, което ще е уморително, можете да направите кратка почивка с нощувка в Любляна, Словения, един от най-чистите Европейски градове с много забележителности и настаняване на добри цени).
Круизният терминал в Генуа разполага с паркинги с достатъчно парко-места за обслужване на пасажерите на круизните кораби, пристигащи със собствен транспорт.

Друг вид транспорт до там е пътуването с автобус. Веднъж пристигнали в Италия, можете да вземете влак до Генуа (влаковете са бързи, удобни и изгодни като цени).

С нас имате възможност да резервирате полет до Генуа (всички полети до Генуа са с прекачване, тъй като няма директни полети от България до там) или Милано и Рим,  като за вас ние организираме и еднопосочен или двупосочен трансфер, който съвпада с деня на отплаване или акостиране на кораба. При кацане на летището на Милано цената на двупосочния трансфер е 40 евро, а при кацане на летището на Генуа – 25 евро.  Разбира се, най-изгодни са пътуванията с low cost компании (Александър Тур работи с този вид превозвачи), които трябва да резервирате поне 2-3 месеца предварително, но затова пък спестявате от транспортните си разходи.

Диана Димитрова и Яна Якова за Александър Тур