Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круиз из Гърция, Турция, Египет и Израел

Един от ежегодните маршрути на Пулмантур круизи с кораба Зенит (Круиз „Източен Зенит” в предлаганите от Александър Тур круизи) е в най-близката до нас част на Балканите и Азия с Турция и Израел – Средиземно, Бяло и Егейско море и горещите брегове на Африка при Египет. Продължителността на круиза е седмица (8 дни), отпътува от Атина, с което пътните разходи се снижават до минималните възможни, когато говорим за круизно пътуване.

За тази цяла круизна седмица ще посетите Атина, Александрия в Египет, Порт Саид, отново там, Ашдод (Йерусалим, Витлеем) в Израел за два дни, Лимасол на остров Кипър и турския курорт Мармарис, след което корабът се връща обратно в Атина.

Ашдод

Двете египетски пристанища са сред най-колоритните градове, които ще посетите по време на това круизно пътешествие, въпреки че останалите не им отстъпват по нищо, тъй като повечето от включените в програмата градове са видни представители на древни цивилизации и съществуващи от хиляди години пристанища.

Порт Саид

Порт Саид, за разлика от Александрия е ново пристанище, възникнало след построяването на Суецкия канал. Известният автор на „Маугли” Ръдиард Киплинг казва за него: „Ако наистина искате да откриете познат, запален по пътешествията, има две места на планетата, където просто трябва да седнете и да почакате и рано или късно този човек ще се появи – това са пристанищата на Лондон и Порт Саид”.

Основан през 60-те години на 19 век, Порт Саид бързо става стратегически търговски и мореплавателен център за тази част от Африка. Половин век по-късно пристанищния град наброява почти 100 000 души – еврейски търговци, магазинери от Египет, гръцки фотографи, италиански архитекти, швейцарски хотелиери, служители малтийци, френски банкери и шотландски инжинери са сред постоянните обитатели, а голяма маса хора – пътници към Далечния изток и Африка, нощуват тук и създават търговски и приятелски връзки, ако градът е бил приветлив към тях (преходните пристанища като Марсилия, Порт Саид или Бомбай са всеизвестни с обирите, пиратските кораби и прочутия пристанищен живот, в който оцеляването е трудна задача). За авантюристите пристанището и до днес крие същия чар, който е събирал богатото културно многообразие от пътешественици през последните сто години.

Александрия

За Александрия, пристанище и важен за Римската империя и Гърция, както и за самия Египет град, може да се каже много. Всеки добър пътеводител за града ще ви заведе при останките и запазените паметници на някои от световните културни наследства и чудеса на света, някога прославяли града, като един от най-важните в древния свят, втория по важност и големина след Рим. Пристанището на Александрия се намира в западната част на делтата на река Нил, отворено към Средиземно море. Двете пристанища – източното и западното са разделени едно от друго с малък полуостров. Круизните кораби акостират в западното пристанище на Александрия, тъй като източното е по-плитко и не приема кораби с големи тонажи. И двете пристанища са пълни с акостиращи кораби и пътят към тях е колоритно обсипан с кораби от всякакъв вид, яхти и малки лодки, които навигират с внимание един за друг, поради многобройното им присъствие.

Минаретата, кубетата на сградите около пристанището и забързания по арабски живот в града са приключение сами по себе си, за това не пропускайте възможността да почувствате полъха на древността на Александрийското пристанище.

Този круиз е валиден за круизни пътешествия 2011 и най-вероятно ще бъде включен в круизните програми на Пулмантур за 2012-та.

Круиз по Нил

С този круиз имате възможност да посетите египетските градове Хургада и Кайро и да пътувате три дни по Нил на борда на петзвезден круизен кораб.

Полетите са на 27 февруари, 13 март, 27 март, 10 април и 24 април 2010г. – кацането е на летище Хургада в 19:50 ч.
Още втория ден обиколката започва с Луксор, храмът Карнак и колосите на Мемнон и прочутия западен бряг с долината на Кралете, храма на Хатшепсут. Карнак е смайващ с размерите и красотата на храма си. Не забравяйте все пак, горещините в Египет са големи – носете със себе си достатъчно вода. В гробниците също е горещо и задушно, затова помислете за удобни дрехи. Много от туристите смятат, че Карнак е мястото, където можете да си купите първокласно Каркаде.

Карнак

Карнак

В Карнак трябва да видите – храмът на Амон Ра, един от архитектурните шедьоври на античния град Тебс. По стенописите в храма ще видите често повтарящия се символ Анк – символът на вечния живот. Анк е поставен в ръцете на фараона и боговете, като е символ за тяхната непреходност във времето и продължаващото им съществуване в задгробния свят. Забраната за смърт, която е грозяла всеки, който стъпва в Карнак без позволение – Карнак е бил смятан за обиталище на боговете и простолюдието е нямало достъп до местността – сега е нарушено от свободния достъп на туристи. Въпреки това, пазители на традициите продължават да използват мястото за поклонение .

Стенописи в Карнак

Стенописи в Карнак

След обиколката, с петзвезден круизен кораб се отпътува за Едфу, където се намира храма на Хорус – най-добре запазения египетски храм. В същия ден е планирано и посещение на Ком Омбо и двойния храм на Собек-Крокодила, след което корабът отплава към “Вратата на Африка” – Асуан. почита богът на Крокодилите – Собек и бога на Соколите – Хорос. Първоначално крокодилът е считан за демон, той е чудовището, излизащо от святата река Нил, което постепенно египтяните започнали да обожествяват. Така трансформирана, идеята за злото чудовище се измества от крокодилът като символ на плодородието по земите на Нил.

Крайбрежието на Нил

Крайбрежието на Нил

Все така, на борда на кораба, след закуската на следващия ден ще разгледате високата язовирна стена и незавършения обелиск. В този ден е организирана и разходка с традиционна египетска лодка с платна – фелука.

Облагородени земи по поречието на Нил

Облагородени земи по поречието на Нил

Планираното круизно пътуване по Нил е за три дни. След напускането на кораба имате възможност да посетите Абу Симбел, след което да се върнете в Хургада и да разгледате града през свободното време, определено за това. Пътуването до Кайро може да се организира както с автобус, така и със самолет (за предпочитане, тъй като разстоянието до него е 500км.). В Кайро ще видите едно от седемте чудеса на света – Пирамидите, заедно със Сфинкса, в тази екскурзия е включен и Националния Египетски Музей.

Хургада

Хургада

Хургада - залез над града

Хургада - залез над града

Хургада - автентичните египетски квартали

Хургада - автентичните египетски квартали

Цената на тази екскурзия зависи от избрания от вас хотел – цените започват от 477 евро (включват самолетни билети София-Хургада и Кайро-София с чартърен полет, 3 нощувки със закуска, обяд и вечеря на петзвезден круизен кораб, 1 нощувка със закуска в четиризвезден хотел в Кайро, 3 нощувки на съответния пансион избран хотел в Хургада, всички трансфери, всички екскурзии, включени в програмата на круиза, екскурзоводско обслужване на руски език и входни такси за обектите, посещавани по описаната програма. Гарантирана е и медицинска застраховка на “Groupama застраховане” ЕАД с покритие 10000 евро (с Assistance)
Цената не включва летищни такси – 88 Евро, виза от 15 долара, платима на летището и бакшиши.
За повече информация, разгледайте офертата
круиз по Нил, Египет.

Ком Омбо

Ком Омбо

Храмът Ком Омбо

ПРОМОЦИЯ – круизно пътуване – Гръцки острови и Египет – 559 евро

Гърция и Египет са страни с класическо наследство, с което всеки европеец трябва да се запознае. Изкуствата и древните религии, които са втъкани в националната идентичност на тези страни ги правят уникални по рода си в културен мащаб. Ние сме късметлии, да сме само на една ръка разстояние, както от Гърция, така и от Египет и затова ви предлагаме да разгледате тези два културни феномена със стил – с круиз до Александрия и Катаколон, Пирея (Атина), Родос и Ираклион. С това пътешествие за 12 дни ще имате възможност да посетите и Италия и Турция.

Крит - детайл от музейна изложба

Крит - детайл от музейна изложба

Плаването през красивите гръцки острови е преживяване, в което можете да усетите както духа на древногръцките митове и легенди, така и първообраза на всички морски пътувания, свидетелства за които се пазят в музеите на плавателните изкуства в Гърция и в Египет. Пейзажът е пълен с история и приказни легенди за древни царе и владетели.

Мнозина от нас са пътували сред Гръцките острови и са слушали за древна Александрия във въображението си, докато сме чели за първи път “Древногръцки митове и легенди” на професор Кун или приказните истории за богове, гробници и учени на германския журналист К.В. Керам. Легендите за Зевс, Пан, Дионис и титаните са част от нашата култура и наследство, а Александрийския фар е едно от седемте чудеса на древния свят, и въпреки, че днес на негово място се издига крепостта Каит Бей, Александрия е място, което си струва да видите.

Това круизно пътуване е с начална точка Италия – отплава се от Генуа и е за 11 нощувки – 12 дни. С него ще посетите Генуа (Италия ),  Катаколон (Гърция) Пирея  – Атина (Гърция), Родос, Александрия (Египет), Мармарис (Турция), Ираклион – Крит (Гърция), Месина, Неапол и завръщането е отново в  Италия – Генуа.

Повече информацията за круиз Гръцки острови и Египет можете да намерите в линка

Ираклион - Крит

Ираклион - Крит

Александрия - Египет

Александрия - Египет

Крит - музея

Крит - музея

Крит

Крит

Александрийския фар - рисунка

Александрийския фар - рисунка

Ираклион - саркофаг от музейна експозиция

Ираклион - саркофаг от музейна експозиция