Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Доживот на круизен кораб

От време на време в круизните новини се появява по няке интересно интервю с „постоянно живеещ на кораба” пасажер.

Факт е, че на круизните кораби можете да се запознаете с пътешественици, които с години не са полагали глава в легло, различно от корабните. Често тези постоянни пътници са възрастни, доволни от живота си на брега хора, за които морето и пътешествията са начин на живот. Те не търсят своя последен пристан. Те искат да продължат да се движат през живота с темпа на своя любим кораб и да гледат залеза на дните си от най-високия док, отпивайки от любимата напитка, докато пред очите им се сменят пристанища и пътници.

Някои луксозни океански лайнери промотират своите кораби като удобни за постоянно пребиваване. Те изброяват предимствата на корабния живот и удобствата, предназначени за постоянен живот на борда. „С какво това се различава от живота на много известни личности, като Коко Шанел, избрали да живеят в хотел или друг вид наето жилище?”. Погледнат от тази перспектива, пътуващия хотел на круизния кораб има дори повече предимства – непрекъснатата промяна на географското му местоположение.

Луксозните круизни кораби, които рекламират дългосрочното отдаване на корабна каюта подчертават, че пространството на каютата е усвоено на принципа на построяване на обикновен апартамент. Дори стените са добре звукоизолирани и на разположение е малка кухня. Корабните апартаменти са с различна вместимост, някои от тях спокойно настаняват трима души.

На борда на корабите, предназначени за постоянно пребиваване има отлично оборудвани болнични центрове, лекарски и зъболекарски кабинети, кабинети на специалисти и хирурзи.
Хранителни магазини с пекарни, деликатеси, пресни продукти и зеленчуци, замразени храни и богат избор на вина се простират на някой от корабните етажи. Сладкарнички, барове, претенциозни ресторанти и малки, наподобяващи фамилно заведение за хранене гостилници са сред многото възможности за обяд, вечеря или сутрешно кафе. Климатизирани зали за спортове като баскетбол, голф или тенис, кина, СПА, фитнес и още много удобства са отворени за всеки.

„Когато купувате трайно жилище при нас, това по нищо не отстъпва на покупката на имот на съседната улица” – казват корабните брокери.

Беатрис Мюлер

Да се върнем на онези „морски вълци”, за които животът на борда не е планиран на принципа на пенсионирането и оттеглянето в екстравагантно жилище. Водени от обичта си към морето, те „някак” забравят да се приберат у дома, където на сушата ги чака дом и роднини.

Трансатлантическото богатство на Кунард Лайн – Queen Elizabeth 2 носи на борда една такава пристрастена пътешественичка. 87 годишната Беатрис Мюлер, обитаваща каюта 4062 от шест години и половина разпознава безупречно кодовите сигнали по високоговорителите.

„Код 2 в пералното помещение…код 2 в пералното помещение..” се носи на борда.
„Това означава, че пералните помещения са наводнени” – пояснява Беа.

Мюлер се настанява трайно на кораба след като на борда му умира съпругът й след 57 години брак – 85 годишния Робърт Мюлер отказва да слезе на брега когато състоянието му става критично.
За нея постоянното пътешествие и откъсването от роднините, с които поддържа постоянна връзка чрез имейли не е проблем и не само – тя твърди, че не може да си представи да живее на друго място.
Екипажът на кораба чувства като свои близки, а ваканциите със синовете й, прекарани на кораба не са бреме за нея – дори не й се налага да готви. За чистотата на стаята й се грижи стюард. Храни се в ресторантите на кораба. Гледа вечерните представления. И за разлика от повечето пасажери, Мюлер е успяла да разгледа целия кораб и е участвала в световната обиколка на Куийн Елизабет, продължила 108 дни.
„Животът е фантастичен!” – заключава тя.

Каква е цената за нея? В началото на всяка година Мюлер се среща с мениджъра на кораба за да преговорят финансовите условия за нейния престой. Тя се старае да вземе максималната отстъпка за лоялни клиенти и обем нощувки. Така цената за едногодишен престой излиза по-малко от 100 000 долара, което се покрива от редица бюджетни пера в нейния случай и се очертава по-евтино от сумите за луксозни старчески домове, които нейни приятели и връстници дават.
Поради здравословното си състояние, Беа вече прекарва повечето време в дома си в Южна Каролина.

Да живееш на круизен кораб е предизвикателство – мнозина го правят, тъй като постоянната им работа е да са на борда. Постоянното пътуване има своите недостатъци, особено ако семейството ти е далеч от теб и всичко важно в живота ти се случва на брега. Капитаните на круизните кораби с тъга отброяват всички пропуснати годишнини, семейни събития, разнообразието на пътуването по суша и най-вече липсата на естествена растителност, градини и паркове на борда.

Но за хората, за които приливът, залезът над океана, морския бриз и лекото полюшване на кораба са като музика за сетивата. С цената на всичко, те преследват мечтите си. И са прекрасни спътници, стига да попаднете на някой от тях.

Апартаментите на кораба Норвежко утро
Корабът предлага круизи през туроператора Александър Тур.


Луксозните тристайни апартаменти са най0скъпите каюти на борда, но в тях могат да се настанят до 8 човека.


Спалня в луксозен апартамент. Гледката към океана е неповторима.


Корабът Норвежко утро.


Най-евтините апартаменти на кораба, каквито обикновено избират морските пътешественици на дългосрочно пътуване тук изглеждат по този начин.

Круизи и мода

Круизите вдъхновяват и световните дизайнери за висша мода. В чест на Коко Шанел, посещавала Венеция всяка година, в продължение на 10 години от 1919г., Карл Лагерфелд направи ревю на брега на Лидо – известния плаж във Венеция.

Моменти от представянето на Шанел Круиз 2010 – Карл Лагерфелд

Круизи мода

Круизи мода

Круизи мода круиз

Круизи мода карл

Круизи модата

Круизи мода лагерфелд

Круизи мода круиз лагерфелд

Круизи мода на брега

Круизи мода лято

Круизи мода лято 2010

Круизи мода за жени

Круизи мода манекени

Круизи мода рокля

Круизи мода за манекенки

Круизи мода висша

Круизи мода висша котюр

Круизи мода лято висша 2010

Круизи мода висша мода

Круизи мода карл лагерфелд представя

The photos shown on this blog do not belong to the blog’s author, except the ones that were personally shot.Please note that this blog is purely for entertainment purposes only. All images used on this site belong to their respective owners. The images are only used on this site for commenting purposes and I claim no ownership to them.If there is an image you do not want displayed on this site, feel free to send me an email.

Пълната колекция и източник можете да видите тук.

(©Яна Якова за Александър Тур)