Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круизи и медицинско състояние

Един от често задаваните въпроси за круизните пътувания е има ли специфични заболявания или физически травми и състояния, при които не се препоръчва круизното пътуване.

Бременност -  ако сте бременна,  подходящото време за пътуване и почивки е през т.нар период на ранно съзряване – второто тримесечие, стига началните месеци на бременноста, които често са изпитание, да са поносими за вас. Препоръчително е да пътувате и участвате в екскурзии в ранните часове на деня, когато е прохладно и имате тонус. Преди круизно пътуване задължително се консултирайте с лекаря, който се грижи за вас по време на бременността ви. С негово одобрение, преди пътуването с кораб (пътуване с яхта, кораб или друго)подгответе всички медицински документи и запишете на видимо място телефонния му номер. Ако лекарят ви прецени, ще ви даде копие от медицинския картон и изследванията, които сте направили. Имайте предвид, че превозващите компании изискват от бременните жени определени медицински документи, с които лекуващият лекар разрешава пътуването – повечето кораби не допускат бременни след 6-ия месец.

Пътуване след заболяване – често след заболяване организмът е отслабнал и отново е необходимо да се посъветвате с личния си лекар. Високите температури и слабите, недоловими за здравия човек вълнения могат да ви се отразят отрицателно. Предварително се поинтересувайте има ли инфекции и заболявания към които сте уязвими. Обикновена ангина, в сравнително затворено общество и помещения, каквито са корабните, може да се окаже изпитание за вас. Организмът ви също така може да е чувствителен към климатични промени. За заболявания, изискващи хронично лечение, например диализа, предварително попитайте круизната компания или туристическата агенция продаваща круизни билети за възможностите да се осигури поддръжка и лекарска помощ в някой от градовете, в които акостира круизния кораб

Експертите са категорични, че решаващо за круизното пътуване е вашата лична хигиена и препоръчват особено внимание при акостиране на територии, за които се изискват определени типове ваксини. Избягвайте санитарните помещения по пристанищата, които са за масово ползване и винаги носете със себе си антибактериални препарати и кърпички, които да използвате, ако имате съмнения за риск.

Медицинските условия в корабите зависят от тяхната големина и категория, но във всеки добър круизен кораб се спазват следните правила: На корабът задължително пътува лекар (извън спешните състояния, а понякога вкл. и те, прегледът при него е платен). Осигурена е изолационна, отново за такива случаи. Медицинския персонал на кораба разполага с портативни медицински инструменти за първа помощ, а в кабинетите има и оборудване от първа необходимост – кислороден апарат, дефибрилатор, ЕКГ и други.

бременност и круизи, заболявания и круизи