Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Барбадос

Барбадос

Барбадос крайбрежие

Барбадос крайбрежие

Някъде там… между Карибско море и Атлантическия океан, там където от изток вълните се разбиват с трясък в отвесните скали и там, където идващите от запад тюркоазени води нежно галят сякаш безкрайните плажове… именно там ще откриете острова на мечтите. Като малка перла от разпръснала се наоколо огърлица, Барбадос засиява с целия си блясък още с първите слънчеви лъчи. Днес превърнал се в световно известен символ на луксозна и екзотична почивка, бившата английска колония все още пази спомена за своето минало. Огромните плантации вече ги няма, но британските традиции и стандарт присъстват навсякъде. Тук следобед се пие чай, играе се голф и крикет, дори автомобилите се движат от ляво, а паметникът на адмирал Нелсън се издига гордо в центъра на столицата Бриджтаун години преди британския му „събрат”. Не случайно островът е известен и като „Малката Англия на Антилите”. Хотелите и ресторантите са от световна „хайлайф” класа, а нощният живот, макар и не толкова емблематичен като този на Ибиса, предлага безкрайни купони във вихъра на танца, страстни карибски ритми и екзотични коктейли. А на сутринта жаркото слънце е готово отново да посрещне всички онези… готови да отпият още една глътка от прочутия „Карибски коктейл”.

Барбадос - крайбрежие
Барбадос – крайбрежие

Наистина островът предлага за всекиго по нещо. Можете да изберете дивото източно крайбрежие с бурните вълни на Атлантика, които „жадно” примамват любителите на силните усещания и сърфинга… Можете да се полюбувате на богатия подводен свят и да се гмурнете сред кораловите рифове в „търсене на съкровището” на някой потънал кораб… Или можете просто да се насладите на почивката си на спокойния западен бряг и топлия уют на Карибските плажове с ароматен разхлаждащ коктейл и сладки изкушения от манго, ананас и папая, поднесени в поднос от кокосов орех, в нежната прегръдка на ванилов сладолед -  една несравнима релаксация на тялото, духа и сетивата под сянката на сведените палми. А за тези, за които и това не е достатъчно – Барбадос е подготвил цели „СЕДЕМ” чудеса. Сред тях е Абатството “Сейнт Николас” от 17 в., забележително освен с архитектурата си и с това, че е може би единственото здание с камина на острова. В наследство англичаните са оставили и огромна колекция от английски оръдия, старинните къщи на плантаторите, уникалната ботаническа градина. А ако са ви останали още сили – можете да се отдадете на заслужен шопинг от безмитните магазини в Бриджтаун, от където да се сдобиете и с малък подарък за спомен – сувенири, бижу или ръчно изработени изделия от местните майстори.

Крайбрежие
Крайбрежие

Съхранила и до днес много от своите тайни, родината на нашумялата в последните години певица Риана все още е предизвикателство за много пътешественици. Истина и легенди се преплитат във времето, а островът винаги готви нови изненади и тук винаги се случва нещо интересно. Произходът на името му също остава загадка. Дали легендата, че Барбадос носи своето име от брадатия пиратски главатар, е вярна, или всичко е защото растителността на крайбрежието напомня брада, или заради пяната, която се образува при разбиването на вълните в рифовете.

Източното ветровито крайбрежие

Източното ветровито крайбрежие

Много от местните легенди са свързани и с историята на рома. Тя започва от Карибските острови по времето на Христофор Колумб и е тясно свързана с производството на захар. При второто си пътуване през 1493 г., екипажът на легендарния мореплавател и откривател донася растението, което променя икономиката на цял един регион и дава на света една напитка, пропита с цялата топлина на Карибското слънце. Захарната тръстика процъфтява в съчетание с топлината, влажността и прохладните нощи на тропичния климат и не след дълго на острова забелязват, че от остатъчния продукт при нейната обработката може да се дестилира вкусна напитка. Така Барбадос се превръща в родина рома, а местната спиртоварна „Mount Gay”, създадена през 1663 г., – в най-стария действащ производител на ром света. С изключителните си вкусови качества и неустоим  аромат, „слънчевата” напитка бързо се издига от обикновено питие за моряци и пирати до истинска наслада за ценителите.
Това е Барбадос – един остров с много лица, където винаги нещо се случва.

Панорамна гледка към брега

Панорамна гледка към брега

©Александър Тур/Диана Димитрова