Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круизи в Северна Европа

Зимата дойде а с нея и снегът, замръзналите реки и крайбрежия и студеното време. За пътешествениците, които обичат круизните пътувания и корабите, зимата е само повод да пътуват сред бялата красота на снеговете така, както самите викинги са пътували, смело и неустрашимо из северните морета. Добре отоплени кораби и интересна компания предлагат зимните круизи, от които в следващите дни ще подберем такива,  които ще ви срещнат с най-красивите балтийски столици.

Гледката към покритите с бял пух брегове е несравнима. Отблясъците от дневното слънце и тишината на сините брегове нощем са преживяване, споменът от който ще пазите до живот. Среща с величието на природата и безкрая на спотаения в студа и мрака живот,  притежават уникално очарование и събуждат сетивата за истинска отмора и почивка. Круизния кораб през зимата се движи по “утъпкани” маршрути – кратки разстояния между големите столици на северна Европа с постоянен трафик, близост до брега и спасителните служби – даваме всички тези уверения в случай, че въображението на някой пасажерите е пренаселено със сцени от “Титаник”. Круизите в Северна Европа обикновено обикалят дестинации като Дания, Норвегия, Швеция със Стокхолм, Финландия и други.

Как да се облечем за зимен круиз?

Какво да носим със себе си на зимен круиз?

Зимата на борда е същата като на сушата с някои малки разлики – студеното време, снегът, замръзването на водата навън, в причудливи висулки, леденостуден дъжд, силни вълнения по време на които чувате потропването на леда са като навсякъде, но на борда на пътуващ през зимата круизен кораб можете да очаквате още резки спадове на температурите, особено ако се придвижвате нагоре по посока на полюса, както и силни студени ветрове.

За това и екипировката за зимен круиз трябва да е сериозна. Вземете си добро зимно яке, за предпочитане спортен модел, според стандартите за добра зимна екипировка – пълнеж от висококачествен гъши пух, стандарт 650, пълнеж горетекс, ветро и водоустойчива повърхност на якето, съчетани със зимна грейка, тази която бихте облекли по ски склоновете на зимните планини. Топла шапка или качулка поръбена с пух или кожа с дълъг косъм е друг трик, който народите по северните ширини използват – дългата козина “улавя” вятъра и пречи на бързото охлаждане на лицето.

Подплатете се добре отдолу с качествени поларни пуловери или такива от вълна. Фини материи като вълна от алпака, агнешка вълна, ангора и някои модерни синтетични влакна, специално пригодени както да охлаждат, така и да запазват естествената топлина на тялото, остават добър избор за жените, които не предпочитат да ходят дебело облечени. Не забравяйте класическата риза от истинска коприна, прочута със своите качества да съхранява перфектната телесна температура – нито много висока, нито много ниска.

Използвайте мазен крем за лице, специално предназначен за зимни условия, който поставяйте поне два часа преди престой навън, за да попречите на неусвоените водни молекули, съдържащи се в него и целящи хидратация, да замръзнат при сериозни температури под нулата.

Вземете със себе си тъмни очила – белотата наоколо уморява очите.

Не забравяйте и нещо на пръв поглед противоречиво – бански костюм. На борда на корабите пътуващи по северноморските линии има много удобства като топла сауна, парна баня и джакузи, в които можете отлично да се затоплите и отпочинете. Ако по време на екскурзия по брега решите да посетите истинска финландска сауна, банските ще са ви нужни.

Вземете си и коктейлна рокля, красива дреха за вечерно събитие. На борда на круизните кораби пътуващи по маршрут зимен круиз се организират често гала вечери, вечери с танци и новогодишни и коледни празненства, на които официалното облекло е задължително.

И не забравяйте, че само на круизно пътешествие можете да направите страхотни фотоси като тези:

Зимно: Круизи в Аляска

Макар че в България круизните пътешествия в Северното полукълбо през зимата, особено в Северна Америка не са особено популярни, круизите през зимата имат предимството да са изключително зрелищни.

В Европа предимството на круизите в географските ширини с минусови температури, потънали в сняг като зимна приказка са зрелищните гледки и отличните условия на подготвените за такива условия круизни кораби, в които ще се почувствате като в луксозен СПА хотел.

Удобствата на кораба, пътуващ по зимна круизна линия в Северното полукълбо не приключват единствено с добрите ресторанти, силната храна, СПА центровете и забавленията на кораба. Роял Карибиън в круизите си до Аляска организират весело посрещане на Коледа и Нова година и десетки малки приятни изненади, като например великолепно малко селище, направено от джинджифилови сладкиши, което готвачите приготвят и предоставят на гостите и коледна украса, която надминава по пищност украсата на много европейски столици и създава неповторима атмосфера.

Круизите в Аляска традиционно се провеждат през летните месеци, заради по-суровите условия за корабоплаване през зимните месеци. Зимните круизи отчитат по-високата трудност за плаване и винаги обхождат брегове с нисък риск от заледяване.

Гледките по време на един такъв зимен круиз са изумителни. От малките късове лед, които правят водата прозрачна и с отблясъка си на слънцето приличат на стотици огромни диаманти, до наблюдаването на китовете, за които студените води не са никакво препятствие. За любителите на екстремното се предлагат много допълнителни екскурзии и приключения като рафтинг по реки с “бели води” (частично замръзнали), класически риболов върху лед, разходки със зимен впряг. Айсбергите, към които корабите проявяват доказана предпазливост, ще се изправят до вас огромни и истински, каквито може би никога повече няма да имате шанс да видите в живота си, тъй като всеки достъп до тях изисква специална подготовка и оборудване и струва скъпо.


Наблюдаване на дивата природа – най-посещаваната допълнителна екскурзия по време на зимен круиз


Изумрудено зелените води на океана и моретата през зимата впечатляват с чистотата, прозрачността и цвета си


Близка среща с айсберг от безопасно разстояние. Една от великите гледки, които човек може да си позволи в рамките на един живот…

За круизен сезон 2012 Роял Карибиън (круизи на компанията се предлагат през Александър Тур) планира круизни линии из Аляска, представени от два специално оборудвани кораба -  Radiance of the Seas (Морско сияние) и Rhapsody of the Seas (Морска Рапсодия). Круизите са със средна продължителност от една седмица (седем нощувки) и спират по пристанищата на Ванкувър, Британска Колумбия, Сиатъл и портовете на Аляска. Круизите с продължителност от 10 до 18 нощувки комбинират круизното пътуване с много дейности и екскурзии на брега. Двуседмичното пътуване на Морско сияние включва разглеждане на дивата природа по брега на Канада и САЩ, обиколки по паркове за забавление и различни музеи на морските пътешествия. Някои круизни пакети включват нощувки в отлични хотели на брега.