Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Речни круизи в сезон на суша и жеги

Крузните и речни пътувания по много реки бяха сериозно засегнати от жегите, след като нивата на реките спаднаха в резултат от липсата на дъжд и удвоеното изпарение, дължащо се на силното слънце.
Летните жеги в Румъния и по поречието на Дунава възпрепятстваха пътуването до дунавската делта, по груби изчисления в резултат от спрените круизни пътешествия по реката, Румъния е загубила около 3млн евро. Прагът между Румъния и България при Турну Мъгуреле не може да се премине, ако нивото на водите спадне в порядъка в който спадна това лято и преминаването на туристическите кораби бе спряно.

Заседналия през декември в Сърбия кораб, който още не може да отплава…

Круизите по Дунава обикновено стартират от Пасау, Германия или Будапеща и обичайния микс от пътници е от 80% германци и 10-15% американци.

За американците проблемите с речните круизи не са непознати. Това лято нивата на много от големите реки в САЩ спаднаха до нива, в които корабоплаването на по-големи пътнически кораби бе спряно. По-малките, които успяваха да минат през плитчините пък се оплакваха от лошите условия на застоялата вода, с по-лесното образуване на тиня и оцветяването и от калните наноси.

Американският институт по метеорология обяви средата на август за период с изключително тежка суша, която превзе 60 процента от 48-те американски щата, която доведе до лоша реколта, при която добивът на царевица спадна наполовина, с 50%, добивът на соя и други зърнени насаждения също спадна с 18-30%. Прогнозите са за продължаваща суша поне до края на ноември, за някои от районите, докато други ще се съвземат още през по-топлите есенни месеци.

Мисисипи – Арканзас, 21 август. Нивата на реката няма да се увеличат поне до октомври…

Най-тежко сушата се отразява на река Мисисипи. Пътуващите с круиз по реката, с пътнически кораб или много по-широко използваните за транспортни цели кораби сравняват ситуацията с реката със задръстванията по магистралите. Чакане, затруднено разминаване и трудна навигация забавят много от пътуванията. Парадоксално е, че преди година нивата на реката бяха доста по-виски от нормалното. За да се справят със ситуацията много корабни компании качват едва половината от своя товар, в страх корабът да не заседне в плитчините и новопоявилите се наноси.

Круизи по Нил

Неочаквани находки

Круизно пътуване по река Нил

Когато резервирате круизно пътуване по Нил, наред с програмата в дни, ще получите много възможности да спрете по известни места и забележителности по пътя си по реката.

Днес ще ви разкажем за един малък паметник, който не е често посещаван, тъй като е толкова малък, че може да побере ограничен брой посетители.

Гробницата на Сенефер, древния кмет на Тива е с ниски тавани, тясна и много различна от другите благороднически гробници по Нил и в Луксор. Разположена на западния бряг на Луксор, в компанията на много исторически артефакти, тази гробница е със смайващо добре запазени стенописи, дело на истински майстор. По време на вашия круиз по Нил, опитайте сами да видите с очите си красотата на фреските.

Гробницата на древния кмет на Тива е малка, но великолепно украсена

Веднъж, щом очите ви свикнат с приглушената светлина, по стените и по тавана на гробницата ще видите сцени от живота на кмета, рисунки на неговата съпруга и бита на древните египтяни, картини, украсени с изображения на лозя с гроздове, заради които гробницата е наречена още и „Гробницата на виното”.

Круизите по Нил, малко след революциите, разтърсили страната, ще ви спестят много тъжни гледки от разрушенията, които Египет понесе през изминалата година и ще ви отдалечат от райони, в които поради бедност, рискувате да бъдете обградени от хора без препитание, готови да ви предложат каквото имат срещу малки суми.

Класическия круиз по Нил преминава от Луксор до Асуан и обратно и на борда в екипажа има екскурзовод, специалист по египетска и древноегипетска култура, с когото можете да откриете чудесата на древната страна, по един на около 25 души. Ако вашият екскурзовод е склонен да поддаде на малки бакшиши :  ), помолете го да отдели време за вашата група и да ви покаже малката гробница на Сенефер, преди обичайния маршрут на круиза по Нил да ви срещне с полу-животните полу-човеци, огромните гробници на фараоните в Долината на царете, колосите на Мемнон и древните храмове та Карнак, Луксор, Едфу, Км Омбо и други.

Круиз по Нил – Асуан
Асуан е най-южния голям египетски град и задължителна част от всеки круиз по Нил. На Слонския остров и в Асуан можете да посетите домът на археолога Хауърд Картър, където са изложени неговия фотоапарат и оборудване и се прожектира кратък холограмен филм, запечатал радостта от отварянето на новооткрита древна гробница. Разходка през реиновираната улица на сфинксовете и чаша кафе на терасите на Олд Катаракт (реиновирания стар хотел, подслонявал много величия), историческа обиколка на десетките вълнуващи паметници и забележителности ще ви пренесат в друг свят и друго време, за което си струва да опитате круиз по Нил.

По време на круиза си по Нил ще имате възможност да видите и нилометърите – древни каменни стени или стъпала по крайбрежието, по които на няколко езика е отбелязано нивото на реката.

Позвънете в офиса на Александър Тур – 02/ 983 33 22 и попитайте за най-новите ни круизи. Круиз по Нил се предлага винаги, когато можем да открием изгодна цена или целогодишно, стига цените да ви удовлетворяват.

 Нилометър

Надолу по Мисисипи

Речни круизи

Круизи през 2012

За пътешествениците и любителите на круизните пътувания и пътуването с кораб по морета и океани, речното корабоплаване има специално място в сърцето. Тези речни круизни пътувания имат голямото предимство да виждате брега по време на цялото си пътуване и разнообразието на природата, там където водите срещат брега. Реките нямат разрушителния характер на морето и океана, освен когато прииждат, така че на техните брегове по-често можете да видите разнообразие от животни и зеленина, а както знаем, зеленината покрай речните корита е пословична със своето многообразие.

Преди много години, пътуването с речен параход по реката или срещу течението й е било основен начин за транспортиране на хора и стоки, но въпреки големия трафик, еко равновесието край реките не е било така нарушено, както днес, когато много от индустриите, зависими от речните води, нанасят непоправими поражения не само на крайречния пейзаж, но и на речните обитатели и флората по брега.

В книгите на майсторите на словото можем да открием позабравения чар на речните круизи и пътуването с параход. Марк Твен в “Живот по Мисисипи” се впуска просторно и в любопитни детайли в приключението да пътуваш надолу по реката.

Днес това пътуване е възможно и то отново по Мисисипи, с параходите, които имат главно туристическа функция. Запазили великолепието и обслужването на отминали времена, круизното пътуване с параход е едно от най-интересните, които можете да си доставите.

Най-известния параход по Мисисипи е American Queen – Американска кралица. Развял гордо флага си на райета и звезди, параходът потегля от Хендерсън, Кентъки, където частта от Мисисипи, наречена р. Охайо е най-пълноводна и почти една миля (1.6 км) широка.

Всичко на борда на Американската Кралица издава усещане за лукс – от шестте дока, до ярко червеното витло, задвижвано от парата. Красиви бели перила по доковете, в колониален стил напомнят на прочутите сцени от “Чичо Томовата колиба”, в която пътници от всякакви раси, товари и атмосфера, пропита със стотици лични човешки истории съживяват във въображението ви времената на великото речно плаване, като част от пътуването на човека по реката.

Марк Твен е част от атмосферата – снимки на писателя по времето, когато е бил навигатор по Мисисипи и разнообразни спомени за времената от преди 150 години ще ви разчувстват, ако в сърцето ви има място за корабна романтика. Кабините са скромни, но удобни и побират около 400 пасажери. За повече от 300 мили (около 500 километра) ще видите както оживени пристанища, така и мълчаливите нощни брегове на Мисисипи, по които черни от нощта гори полюляват уханните си дървета.  По пътя си край по-малките живописни селища ще срещнете и огромните от почуда очи на детските лица, когато хванали майка си за ръка, малките момичета и момчета гледат плаващия дом и се опияняват от шума на витлото.

Луксозното пътуване си има своята цена. Осем дни или 7 нощувки + пълно хранене на борда на Американска Кралица е с редовна цена от 2 800 лева, но при промоции можете да намерите и доста по-евтини варианти. Петдневното пътуване (4 нощувки) е около 1500 лева. Най-евтин полетът до Тенеси ви излиза през Лондон – 1200 лева двупосочен билет.

Снимки от пристанищата и кораба American Queen