Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круизи от България

Интересът към круизите е голям, а към круизи от България – постоянен. За съжаление, огромните круизни кораби, които обслужват най-добрите дестинации рядко тръгват от страната по две основни причини:

На първо място, България не е интересна круизна дестинация, не само защото по черноморския ни бряг няма подходящи пристанища и градовете там не са популярни в световен мащаб, но и заради непосредствената близост на екзотична Турция и великолепието на Гърция с нейните десетки острови и отлично развит туризъм. За съжаление, на техния фон, ние не успяваме да предложим конкурентен туристически продукт…

На второ място, пасажерите, тръгващи от България са ограничен брой и процентно, той е съвсем нисък, съпоставен с останалите националности, представени на борда. Круизен кораб би могъл да премине и спре на нашите пристанища, ако към него се осигуряваше траен и голям поток от български пътници, какъвто ние нямаме.

Но не бързайте да унивате! През България преминават доста речни круизи по Дунав и круизните кораби не ни подминават напълно в своите маршрути.

Круизи, потеглящи от България почти няма, но за щастие има достатъчно близки пристанища, до които можете да стигнете с кола, автобус или чартърен полет.

Най-популярното круизно пристанище за отплаване е Генуа. Отлично оборудвано и без високи такси (ако пътувате с автомобил, има осигурен платен и нескъп паркинг за времето на вашия престой). Круизните пътувания на компанията MSC обикновено потеглят от Генуа. Венеция и Чивитавекия са други две много използвани круизни отправни точки.

Най-близо до нас са круизните пристанища на Атина и Истанбул. И в двата града може да се намери прилично място за престой, в случай че искате да останете за някоя и друга нощувка.
Рим, Миконос, Ефес в Турция, Санторини, Измир, Корфу, Дубровник, Бари, Крит – също разполагат с пристанища за круизни кораби, но по-често са част от маршрутите на круизните кораби, а не тяхна начална точка. По-далечни пристанища са Валенсия, Барселона, Палма де Майорка, както и северните столици, портовете на Германия и Франция и на Британския остров.
Повечето круизи, които се предлагат за България, отчитат транспортния проблем и често комбинират круизното пътуване със самолетни билети до пристанището на отплаване.

Пристанището на Генуа:

Пристанището на Атина: