Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Барселона

БАРСЕЛОНА

круизи александър тур испания колумб

Статуята на Колумб

Барселона … градът, който вдъхнови Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе да изпеят една от най-запомнящите се песни. Това е град – вдъхновение, един различен свят, различен от Испания, различен от всичко познато. Не случайно големите пътешественици казват, че ако не си видял Барселона, колкото и да си пътувал, сякаш нищо не си видял. Едва ли другаде човек може да открие подобна магия, едва ли някъде другаде би могъл да се почувства така „у дома си” още при първия си досег с каталунските земи. Като любов от пръв поглед, Барселона се „преживява” на един дъх, а впечатленията и спомените са толкова силни, толкова сладки и същевременно просто неописуеми дори и с най-поетичните думи.

Както и други големи пристанища по Средиземноморието, Барселона е създадена от малоазийски преселници няколко века преди нашата ера. В продължение на близо двадесет и две столетия градът е бил най-оживеното пристанище на Иберийския полуостров и едно от най-големите на Европа. Още на кея ни посреща многоцветното „море” от хора – млади и стари, местни и туристи, палитра от всякакви нации, звънлива глъчка от познати и непознати езици. Посреща ни и 60-метровият паметник на Колумб, протегнал ръка в посоката, от която са пристигали завръщащите се кораби на пътешествениците. С малък асансьор всеки желаещ може да се изкачи до върха, от където се открива изключителна гледка към пристанището. В близост се намира и Аквариумът – атракция за малки и големи любители на природните чудеса, където преминавайки през стъклените тунели сред тонове вода, може да се „гмурнете” в тайнствения морски свят.

круизи александър тур испания

Аквариума - Барселона

От площад „Ла паз”, на който се намира паметникът, се отправяме на разходка по любимата на местни и туристи улица „Рамбла” – един многолюден спектакъл, дълъг повече от километър. Това е една от най-живописните и прочути улици не само в Ис-пания, но и на континента. Оживлението на „Рамбла” е постоянно, във всички часове на деня и вечерта улицата е осеяна с цветя, с обсипани със списания и цветни илюстрации вестникарски будки, с многоцветни магазинчета, с пеещи на всякакви езици музиканти, с мимове и артисти, с танцьори на танго, създавайки едно неповторимото усещане за темперамента на каталунския характер. „Рамбла” разделя Барселона на две – южна част и северна част, в която е разположен готическият квартал.

круизи александър тур рамбла испания

Ла Рамбла

Напускайки „Рамбла” се отправяме към готическия квартал с типичните криволичещи тесни улички, малките уютни кафененета, магазинчета за сувенири и сладкарници с всякакви захарни изкушения. Сградите са разположени съвсем близо една до друга. Терасите им са малки, украсени с цветни саксии и винаги с тясна пейка или поне едно столче. Не е необичайно да видите и елегантно облечени хора, сякаш излезли от Средновековието, говорещи развълнувано помежду си преди предстоящата корида. В Готическия квартал можете да разгледате и сградата на градската управа на Барселона и впечатляващата готическа катедрала – истинско чудо на ажурната готическа архитектура. В нея се пази едно голямо разпятие, останало от битката при гръцкия град Лепанто през 1577 година. В тази битка испанските, венецианските и генуезките ко¬раби, ръководени от дон Хуан Австрийски, нанасят първото сериозно поражение на турските морски сили. Столетия наред олющеното от шрапнели „Разпятие” се приема за символ на победата над неверниците и до днес остава най-отрупваната с цветя реликва на храма.
(още…)

Барбадос

Барбадос

Барбадос крайбрежие

Барбадос крайбрежие

Някъде там… между Карибско море и Атлантическия океан, там където от изток вълните се разбиват с трясък в отвесните скали и там, където идващите от запад тюркоазени води нежно галят сякаш безкрайните плажове… именно там ще откриете острова на мечтите. Като малка перла от разпръснала се наоколо огърлица, Барбадос засиява с целия си блясък още с първите слънчеви лъчи. Днес превърнал се в световно известен символ на луксозна и екзотична почивка, бившата английска колония все още пази спомена за своето минало. Огромните плантации вече ги няма, но британските традиции и стандарт присъстват навсякъде. Тук следобед се пие чай, играе се голф и крикет, дори автомобилите се движат от ляво, а паметникът на адмирал Нелсън се издига гордо в центъра на столицата Бриджтаун години преди британския му „събрат”. Не случайно островът е известен и като „Малката Англия на Антилите”. Хотелите и ресторантите са от световна „хайлайф” класа, а нощният живот, макар и не толкова емблематичен като този на Ибиса, предлага безкрайни купони във вихъра на танца, страстни карибски ритми и екзотични коктейли. А на сутринта жаркото слънце е готово отново да посрещне всички онези… готови да отпият още една глътка от прочутия „Карибски коктейл”.

Барбадос - крайбрежие
Барбадос – крайбрежие

Наистина островът предлага за всекиго по нещо. Можете да изберете дивото източно крайбрежие с бурните вълни на Атлантика, които „жадно” примамват любителите на силните усещания и сърфинга… Можете да се полюбувате на богатия подводен свят и да се гмурнете сред кораловите рифове в „търсене на съкровището” на някой потънал кораб… Или можете просто да се насладите на почивката си на спокойния западен бряг и топлия уют на Карибските плажове с ароматен разхлаждащ коктейл и сладки изкушения от манго, ананас и папая, поднесени в поднос от кокосов орех, в нежната прегръдка на ванилов сладолед -  една несравнима релаксация на тялото, духа и сетивата под сянката на сведените палми. А за тези, за които и това не е достатъчно – Барбадос е подготвил цели „СЕДЕМ” чудеса. Сред тях е Абатството “Сейнт Николас” от 17 в., забележително освен с архитектурата си и с това, че е може би единственото здание с камина на острова. В наследство англичаните са оставили и огромна колекция от английски оръдия, старинните къщи на плантаторите, уникалната ботаническа градина. А ако са ви останали още сили – можете да се отдадете на заслужен шопинг от безмитните магазини в Бриджтаун, от където да се сдобиете и с малък подарък за спомен – сувенири, бижу или ръчно изработени изделия от местните майстори.

Крайбрежие
Крайбрежие

Съхранила и до днес много от своите тайни, родината на нашумялата в последните години певица Риана все още е предизвикателство за много пътешественици. Истина и легенди се преплитат във времето, а островът винаги готви нови изненади и тук винаги се случва нещо интересно. Произходът на името му също остава загадка. Дали легендата, че Барбадос носи своето име от брадатия пиратски главатар, е вярна, или всичко е защото растителността на крайбрежието напомня брада, или заради пяната, която се образува при разбиването на вълните в рифовете.

Източното ветровито крайбрежие

Източното ветровито крайбрежие

Много от местните легенди са свързани и с историята на рома. Тя започва от Карибските острови по времето на Христофор Колумб и е тясно свързана с производството на захар. При второто си пътуване през 1493 г., екипажът на легендарния мореплавател и откривател донася растението, което променя икономиката на цял един регион и дава на света една напитка, пропита с цялата топлина на Карибското слънце. Захарната тръстика процъфтява в съчетание с топлината, влажността и прохладните нощи на тропичния климат и не след дълго на острова забелязват, че от остатъчния продукт при нейната обработката може да се дестилира вкусна напитка. Така Барбадос се превръща в родина рома, а местната спиртоварна „Mount Gay”, създадена през 1663 г., – в най-стария действащ производител на ром света. С изключителните си вкусови качества и неустоим  аромат, „слънчевата” напитка бързо се издига от обикновено питие за моряци и пирати до истинска наслада за ценителите.
Това е Барбадос – един остров с много лица, където винаги нещо се случва.

Панорамна гледка към брега

Панорамна гледка към брега

©Александър Тур/Диана Димитрова