Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Най-често задаваните въпроси за круизните пътувания

Запознайте се с някои от най-често задаваните към нас въпроси относно круизните пътешествия. Ще ви бъде от полза да разберете повече за някои от най-големите митове за морското плаване, корабните класи и организацията при пътуването. Не се колебайте да ни пишете, ако имате още въпроси!

Ще получа ли морска болест по време на пътуването?
Повечето кораби са толкова големи, че вълнението им рядко се усеща или отразява на пътниците. За всеки случай вземете със себе си лекарства против морската болест, по препоръка на вашия лекар.
Морската болест  често зависи от вашия организъм, здравословно състояние и предразположение към този вид адаптация, защото морската болест се явява вид адаптация на тялото ви към постоянно движещата се от морските вълни среда. Да, възможно е да получите някаква форма на реакция към тази среда, но при тези круизни пътувания почти не минава ден, в който да не слезете на сушата, което може да помогне на тялото ви да се пребори по-лесно и безпрепятствено с вълненията на кораба. Ако все пак ви прилошее, не отпадайте духом и не се тревожете – така ще си помогнете сами за по-бързо приспособяване. Разходка по палубата, леки храни и спазване на добрите практики при прилошаване – стойте на чист въздух, хапнете нещо кисело, не влошавайте нещата с алкохол – със сигурност ще са ви от помощ.

Какви допълнителни разходи да очаквам на кораба?
Един от обичайните разходи са бакшишите – те са задължителни и са около 5 евро (освен ако не сте решили да платите повече, в края на престоя ви, когато заплащате допълнителните си разходи на рецепция, сумата, която ще ви задържат за бакшиши е 5 евро на ден, това важи за всички круизни кораби).
Напитки – те също се заплащат допълнително. Все пак има напитки, които са част от платения от вас пакет – това са напитките към вашата закуска сутрин и кафето и чая които се сервират веднъж дневно. Цените на напитките на борда не са завишени и стойността им е средно сходна на цените на напитките в Западна Европа като цяло.
Брегови екскурзии – освен разглеждането на забележителностите, което можете да организирате сами, се предлагат и организирани екскурзии с екскурзовод и транспорт до интересни места, които се заплащат допълнително. Цените варират между 30 и 130 евра.
Лични разходи – услугите на кораба са организирани като в хотел – прането, гладенето, използването на минибара, стационарните телефони на борда, СПА процедурите, фризьор – са услуги, които заплащате допълнително.

Принципът за хотелското обслужване е валиден и за другите условия на борда – политиката с тютюнопушенето  например – трябва да наемете каюта за пушачи или да пушите единствено на определените за това места, тъй като се спазват известни ограничения. На борда няма „класи” в смисъла на едновремешното деление на пътниците на борда, които спазвали разпределението на определени пространства на кораба,  разделението днес е на принципа на големината и удобствата на каютите, също както в хотел. Удобствата са достъпни за всички пътници по равно.

Как е организирана комуникацията по Интернет и ще мога ли да използвам мобилния си телефон?
Много от корабите имат безплатен безжичен Интернет, но връзката е по-слаба отколкото на сушата, тъй като Интернет връзката на корабите е сателитна. Обикновено цената за използването на Интернет в специализиран клуб на борда на кораба е около 0.50 цента на минута.
Разговорите по мобилния ви телефон се таксуват с международни роуминг тарифи. Веднъж акостирали, можете да бъдете прехвърлени към мрежата на съответната страна и тогава ще бъдете таксувани според договора на мобилния ви оператор със съответната държава.

В офертата пише „Деца до 18 години пътуват безплатно, при настаняване на допълнително легло” – има ли ограничения за броя на децата?
До две деца, като настаняването им зависи от наличието на свободни места.
Има ли лекар на борда? Как да използвам медицинската си застраховка?
Да, на борда на кораба има лекар, като прегледите при него са платени. Всички пътници на борда трябва да имат медицинска застраховка и в случай на застраховатебно събитие трябва да са запознати с условията на сключване на тази застраховка. Специализирана помощ можете да получите навсякъде, където кораба акостира.

Как е най-изгодно да стигна  до Генуа? (най-често Генуа е мястото за отплаване по летните ни круизни програми)
Пътуването от България до Генуа и обратно може да се осъществи със собствен автомобил (ако не искате да пропътувате цялото разстояние на веднъж, което ще е уморително, можете да направите кратка почивка с нощувка в Любляна, Словения, един от най-чистите Европейски градове с много забележителности и настаняване на добри цени).
Круизният терминал в Генуа разполага с паркинги с достатъчно парко-места за обслужване на пасажерите на круизните кораби, пристигащи със собствен транспорт.

Друг вид транспорт до там е пътуването с автобус. Веднъж пристигнали в Италия, можете да вземете влак до Генуа (влаковете са бързи, удобни и изгодни като цени).

С нас имате възможност да резервирате полет до Генуа (всички полети до Генуа са с прекачване, тъй като няма директни полети от България до там) или Милано и Рим,  като за вас ние организираме и еднопосочен или двупосочен трансфер, който съвпада с деня на отплаване или акостиране на кораба. При кацане на летището на Милано цената на двупосочния трансфер е 40 евро, а при кацане на летището на Генуа – 25 евро.  Разбира се, най-изгодни са пътуванията с low cost компании (Александър Тур работи с този вид превозвачи), които трябва да резервирате поне 2-3 месеца предварително, но затова пък спестявате от транспортните си разходи.

Диана Димитрова и Яна Якова за Александър Тур