Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Мадейра

Една ексклузивна оферта, която не можем да пропуснем:

Мадейра на цената на самолетен билет - вижте повече тук – Мадейра

Островът на цветята на цена от 620 евра за петдневна екскурзия. Мадейра остава сред най-посещаваните острови в Атлантическия океан, близо до Европа и Африка, разпределително пристанище за много пътнически и търговски кораби, със стръмен северен бряг, на който е невъзможно да се акостира, но и с великолепно пристанище в столицата Фуншал. Мадейра е целогодишно посещавана круизна дестинация и за всеки презатлантически круизен кораб е въпрос на добър маршрут да спре на острова.

През Атлантическия океан

Няколко факта за преплуването на Атлантическия океан

Колко време отнема на товарен кораб да преплува от Европа до Америка?
От Ню Йорк до пристанището Хавър във Франция са 2062 морски мили. Със скорост от 20 възела, това ще отнеме 6 дни, 9 часа и 6 минути.

Колко време е отнело на Колумб да прекоси Атлантическия океан?
10 месеца

Колко време средно са пътували първите емигранти в Северна Америка?
Между 4 и 8 седмици

Колко време отнема преплуването на Атлантическия океан с круизен кораб?
Между 10 дни и 2 седмици.

Най-бързото пресичане на Атлантическия океан от Европа до Франция?
3 дни 10 часа и 40 минути – през юли 1952г.

Не само кораби пресичали океана. Първият презатлантически телеграфен кабел пресякъл водите на Атлантическия океан през 1858г. Телефонният кабел бил прокаран почти век по-късно, през 1955. Първият оптичен кабел се проточил през 1988г.

Първият официален сал, пресякъл океана от Европа до Америка е преплувал разстоянието за 113 дни през 1952г. – ентусиастът Ален Бомбар бил последван от Анри Боду през 1956, който съкратил дните до 88 и салът му бил направен единствено от дървесина и въжета. Съществуват няколко теории за преселението на народите, които включват преплаване с кораби от тръстика и салове, но те залагат на северните близки точки между Европа и Северна Америка и първите плавания от Перу до Южна Америка.

И до днес, от откриването та Америка досега, потокът към Северна Америка през океана е главно в посока Северна Америка.

В най-смелите си мечти, съвременните инжинери планират построяването на трансатлантически тунел, подобен на Английския канал, свързващ Великобритания с Франция.

Връзките между Южна Америка и Африка през Южния Атлантически океан днес са предимно търговски.

На 15 август 1914г за първи път Атлантическия океан се среща с топлите води на Тихия океан при направения от човешка ръка Панамски канал. До този момент връзката между двата океана се осъществявала чрез дълги пътувания, заобикалящи нос Хорн при Магелановия проток.