Ние Ви препоръчваме


  • Хотели с туристическа агенция Александър Тур
  • Круизи с туристическа агенция Александър Тур
  • Екскурзии и почивки с туристическа агенция Александър Тур
  • Самолетни билети от туристическа агенция Александър Тур

Круизи в бурни води

Промени в курсовете на круизните кораби в района на урагана Деби

Тропическата буря “Деби”, която връхлетя югоизточното крайбрежие на САЩ при Мексиканския залив при Алабама и Флорида връхлетя с обилни дъждове, силни ветрове и вълни и застраши не само живота на брега но и корабоплаването. Бурята наложи спиране на работата на около една четвърт от крайбрежните съоръжения за добив на петрол и газ в Мексиканския залив, заявиха от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Джон Хеалд, круизен директор на Карнивал круизните линии съобщи, че круизите по крайбрежието на Алабама и Флорида, където са засегнатите райони са отложени, поради вятър със скорост над 40 възела.

За крайбрежието на щатите в района на Мексиканския залив са издадени предупреждения за тропическа буря, а за Луизиана предупреждението беше отменено, след като според метеорологичните прогнози има малка вероятност “Деби” да се насочи на запад. За момента бурята се движи на север.

Круизните кораби, които вече са започнали своето пътуване в района, ще престоят на най-близките пристанища, докато скоростта на вятъра отслабне – Кий Уест и Козумел, които имат условия за престой. Тропическата буря Деби промени курсовете на круизните и пътнически кораби, отпътуващи от Порт Канаверъл. Навреме предупредени, до сега корабите, плаващи във водите на залива не са понесли жертви, както човешки, така и материални. Окото на бурята е на разстояние от брега и в него ветровете стигат до 50 възела.

Циклоните и тропическите бури с име Деби са четири и са част от поредица от сравнително редовно случващи се природни бедствия в района на Северна Америка, повечето от които носят имена на жени (Деби, Берта, Естир, Кари, Одри). При корабоплаването предвидимостта на циклоните, бурите и ураганите е от огромно значение и учените не жалят усилия да развиват и подобряват апаратурата, която помага на един кораб да избегне тежките последствия от сблъсък с морска буря. Всяко от тези природни бедствия има свои “слаби страни” (като посока на движение, полукръг, в който плаването е възможно и избягване на фронтален сблъсък, с помощта на външна навигация със сателит и други съвременни средства) и доброто им познаване намалява риска от катастрофи. Само до преди век, предсказването на морската буря е било трудно и много кораби са понасяли съкрушителните последствия от огромните вълнения, причинени от силния вятър и проливните дъждове.

МСЦ Хармония – MSC Armonia – круизни кораби

Днес ще ви представим един от най-красивите кораби на компанията МСЦ

АРМОНИЯ

MSC Armonia е за пътешественици, които обичат активната почивка, типичните представители на големия град, които с удоволствие сядат на кафенетата на открито и се наслаждават на слънчевото време, корабът ще се хареса и на всички, които обичат купона и танците до късна нощ.

Отворен към света и ранообразието си от пътници, корабът е приветливо място за разнородната компания. Обявленията и съобщенията по радиоточките се правят на няколко езика, а местата по доковете са кръстени на имената на големи или важни Европейски градове (Венеция, Оксфорд, Лидо и т.н). Интериорът също е издържан в европейски стил (каквото и да означава това) – класически линии и декорации, които са типични за Европа. На борда има множество ресторанти, барове, кафенета, както и библиотека и дори казино. В театърът Ла Гондола се дават вечерни представления с музика, пиеси и кабаретна програма. Вечер можете да се отпуснете в кафене Вивалди, под звуците на пиано или да се повеселите в английския пъб „Белия лъв”.

Бакшишите са фиксирани: 6 евро на ден (на човек). Допълнителни бакшиши се прилагат, когато поръчвате алкохол (15%). Валутата на борда е евро. Най-говоримият език обичайно е италиански.

Ако решите да пътувате със стил и да не пестите от настаняване, най-добрата опция остават 132-та апартамента – условно наречени така, тъй като и те се състоят от общо една стая, доста по-широка от другите. Апартаментите разполагат с балкон, от който можете да наблюдавате морето. Ако решите да пътувате в обикновена каюта, не се притеснявайте – те също не са малки и също така са добре обзаведени.

В големия ресторант Марко Поло се вечеря на две смени, но обядът и закуската са отворени за всички. Ако решите да обядвате и вечеряте със стил, Ла Пергола, италианския ресторант на борда ще ви предложи отлична италианска кухня. Ресторантът е за пътниците с апартаментни стаи, но можете да вечеряте ако предварително резервирате.

Корабът е добре построен с оглед проходимостта на инвалидни колички.

На круиз за първи път

Често ни молят да препоръчаме подходящ круиз за пътешественици, които никога не са пътували продължително по море.

Ние ви препоръчваме, първият круиз, който да направите и с който да придобиете впечатление от пътуванията по море да е на борда на голям и нов круизен кораб, по ред причини – за предпочитане е първото впечатление да не е от кораб, който вече е бил брулен от соления вятър от една страна – и от друга – на по-голям кораб вълнението се усеща по-леко и следователно, рискът от морска болест е по-нисък.

Освен това, любимата круизна почивка, по думите на наши клиенти остава круизната почивка в Средиземноморието. Круизите, които обединяват Европейския с Африканския и Азиатския бряг ви дават възможност само за една седмица да обиколите най-големите пристанища на 3-те континента, като ви срещат ту с Марсилия (Франция), ту с Тунис или някой от Гръцките острови и пътуват дори до Израел.

Най-класическия и изпитан круиз, отлично отработен от круизните компании за Средиземноморието, остава круизът, потеглящ от Генуа, който последователно спира във Франция (например Ница), Испания, Тунис и отново Италия.

Ето един такъв класически Средиземноморски круиз:

Средиземноморски хоризонти All Inclusive круизът се предлага през туристическа агенция Александър Тур

Дестинация: Средиземно море
Страни: Франция – Италия – Тунис – Испания
Кораб: Великолепният Pullmantur Horizon 4*
Начално пристанище: Марсилия

Отплаване: неделя през седмица в периода 15 април 2012 – 30 септември 2012г, както и 14, 28 октомври 2012г.

8 дни – 7 нощувки – ЦЕНИ

Цените важат за дати: 17 юни, 9, 30 септември, 14 октомври
Тип каюта –  Вътрешна каюта

Период на записване:
Повече от 120 дни – 385 €
90-120 дни – 413 €
60-90 дни – 440 €
30-60 дни – 468 €

Пристанищни такси - 175 евро

Дете 0-2г. на доп. Легло – безплатно, с включени пристанищни такси
Дете 2-17г. на доп. Легло – цена по запитване + пристанищни такси
Трети/четвърти възрастен в каюта – 30% отстъпка от чистата цена на круиза + пристанищни такси

Всички цени, посочени към маршрутите на Pullmantur Cruises са в EUR (евро) за човек, настанен в двойна каюта от избраната категория, за целия круиз и включват:

• Настаняване в двойна каюта за периода на целия круиз
• Хранене на борда на кораба на база ALL INCLUSIVE (Закуска, снакс, обяд, следобедна закуска вечеря, среднощен бюфет, напитки: вода, натурални сокове, кафе, наливна бира, вино, коктейли)
• Дневни и вечерни развлечения на борда на кораба
• Ползване на откритите басейни, шезлонги и плажни хавлии
• Детска градина и тийнейджърски клуб
• Ползване на фитнес центъра
• Медицинска застраховка (бонус от “АЛЕКСАНДЪР ТУР”)

За допълнителна информация за цени иза резервации – посетете страницата на този круиз: Средиземноморие – круиз 2012

Круизи по Нил

Неочаквани находки

Круизно пътуване по река Нил

Когато резервирате круизно пътуване по Нил, наред с програмата в дни, ще получите много възможности да спрете по известни места и забележителности по пътя си по реката.

Днес ще ви разкажем за един малък паметник, който не е често посещаван, тъй като е толкова малък, че може да побере ограничен брой посетители.

Гробницата на Сенефер, древния кмет на Тива е с ниски тавани, тясна и много различна от другите благороднически гробници по Нил и в Луксор. Разположена на западния бряг на Луксор, в компанията на много исторически артефакти, тази гробница е със смайващо добре запазени стенописи, дело на истински майстор. По време на вашия круиз по Нил, опитайте сами да видите с очите си красотата на фреските.

Гробницата на древния кмет на Тива е малка, но великолепно украсена

Веднъж, щом очите ви свикнат с приглушената светлина, по стените и по тавана на гробницата ще видите сцени от живота на кмета, рисунки на неговата съпруга и бита на древните египтяни, картини, украсени с изображения на лозя с гроздове, заради които гробницата е наречена още и „Гробницата на виното”.

Круизите по Нил, малко след революциите, разтърсили страната, ще ви спестят много тъжни гледки от разрушенията, които Египет понесе през изминалата година и ще ви отдалечат от райони, в които поради бедност, рискувате да бъдете обградени от хора без препитание, готови да ви предложат каквото имат срещу малки суми.

Класическия круиз по Нил преминава от Луксор до Асуан и обратно и на борда в екипажа има екскурзовод, специалист по египетска и древноегипетска култура, с когото можете да откриете чудесата на древната страна, по един на около 25 души. Ако вашият екскурзовод е склонен да поддаде на малки бакшиши :  ), помолете го да отдели време за вашата група и да ви покаже малката гробница на Сенефер, преди обичайния маршрут на круиза по Нил да ви срещне с полу-животните полу-човеци, огромните гробници на фараоните в Долината на царете, колосите на Мемнон и древните храмове та Карнак, Луксор, Едфу, Км Омбо и други.

Круиз по Нил – Асуан
Асуан е най-южния голям египетски град и задължителна част от всеки круиз по Нил. На Слонския остров и в Асуан можете да посетите домът на археолога Хауърд Картър, където са изложени неговия фотоапарат и оборудване и се прожектира кратък холограмен филм, запечатал радостта от отварянето на новооткрита древна гробница. Разходка през реиновираната улица на сфинксовете и чаша кафе на терасите на Олд Катаракт (реиновирания стар хотел, подслонявал много величия), историческа обиколка на десетките вълнуващи паметници и забележителности ще ви пренесат в друг свят и друго време, за което си струва да опитате круиз по Нил.

По време на круиза си по Нил ще имате възможност да видите и нилометърите – древни каменни стени или стъпала по крайбрежието, по които на няколко езика е отбелязано нивото на реката.

Позвънете в офиса на Александър Тур – 02/ 983 33 22 и попитайте за най-новите ни круизи. Круиз по Нил се предлага винаги, когато можем да открием изгодна цена или целогодишно, стига цените да ви удовлетворяват.

 Нилометър

Кораб на MSC предизвиква вълнения във Венеция

Най-големия круизен кораб, някога влизал в пристанището на Венеция, предизвика смут и ропот сред жителите на града. Подобно нашественик от друга планета, огромния кораб на компанията МСЦ – MSC Divinia прилича на гигант редом до двуетажните и триетажните сгради по крайбрежието около Сан Марко. И докато за пътниците на круизния кораб остава насладата да видят Венеция от птичи поглед, сянката хвърлена от многоетажния лайнер пада върху намръщените лица на венецианците и туристите, които вкупом се питат ще успее ли корабът да премине канала без да засегне някоя забележителност и без сам да заседне в някоя плитчина. Много от местните сочеха надписите “NO BIG SHIPS” които забраняват преминаването на тежки кораби по канала.

140 000 тонния кораб, носещ на борда си 4500 пътници бе кръстен по традиция от София Лорен в Марсилия изминалия месец. Недоволните жители на Венеция съчинили и изпратили писмо на кръстницата, с което я укоряват, че позволява името и да застане зад кораб, който застрашава културното наследство на Венеция, не само с риска да засегне някоя от сградите, но най-вече със замърсяването, което причинява на водите от канала – за един час вредните емисии, излъчвани от кораба се равняват на тези, излъчени от 15 000 автомобила.

За любителите на силни усещания, които винаги могат да разпознаят необичайното и да оценят предизвикателството, отправено към техните възприятия, гигантския кораб е гледка, която си заслужава всички рискове и мнозина са се постарали да запечатат с фотоапарата си необичайния обем на круизния кораб.

Каналът около Сан Марко е сериозно замърсен от постоянния трафик на кораби

Надолу по Мисисипи

Речни круизи

Круизи през 2012

За пътешествениците и любителите на круизните пътувания и пътуването с кораб по морета и океани, речното корабоплаване има специално място в сърцето. Тези речни круизни пътувания имат голямото предимство да виждате брега по време на цялото си пътуване и разнообразието на природата, там където водите срещат брега. Реките нямат разрушителния характер на морето и океана, освен когато прииждат, така че на техните брегове по-често можете да видите разнообразие от животни и зеленина, а както знаем, зеленината покрай речните корита е пословична със своето многообразие.

Преди много години, пътуването с речен параход по реката или срещу течението й е било основен начин за транспортиране на хора и стоки, но въпреки големия трафик, еко равновесието край реките не е било така нарушено, както днес, когато много от индустриите, зависими от речните води, нанасят непоправими поражения не само на крайречния пейзаж, но и на речните обитатели и флората по брега.

В книгите на майсторите на словото можем да открием позабравения чар на речните круизи и пътуването с параход. Марк Твен в “Живот по Мисисипи” се впуска просторно и в любопитни детайли в приключението да пътуваш надолу по реката.

Днес това пътуване е възможно и то отново по Мисисипи, с параходите, които имат главно туристическа функция. Запазили великолепието и обслужването на отминали времена, круизното пътуване с параход е едно от най-интересните, които можете да си доставите.

Най-известния параход по Мисисипи е American Queen – Американска кралица. Развял гордо флага си на райета и звезди, параходът потегля от Хендерсън, Кентъки, където частта от Мисисипи, наречена р. Охайо е най-пълноводна и почти една миля (1.6 км) широка.

Всичко на борда на Американската Кралица издава усещане за лукс – от шестте дока, до ярко червеното витло, задвижвано от парата. Красиви бели перила по доковете, в колониален стил напомнят на прочутите сцени от “Чичо Томовата колиба”, в която пътници от всякакви раси, товари и атмосфера, пропита със стотици лични човешки истории съживяват във въображението ви времената на великото речно плаване, като част от пътуването на човека по реката.

Марк Твен е част от атмосферата – снимки на писателя по времето, когато е бил навигатор по Мисисипи и разнообразни спомени за времената от преди 150 години ще ви разчувстват, ако в сърцето ви има място за корабна романтика. Кабините са скромни, но удобни и побират около 400 пасажери. За повече от 300 мили (около 500 километра) ще видите както оживени пристанища, така и мълчаливите нощни брегове на Мисисипи, по които черни от нощта гори полюляват уханните си дървета.  По пътя си край по-малките живописни селища ще срещнете и огромните от почуда очи на детските лица, когато хванали майка си за ръка, малките момичета и момчета гледат плаващия дом и се опияняват от шума на витлото.

Луксозното пътуване си има своята цена. Осем дни или 7 нощувки + пълно хранене на борда на Американска Кралица е с редовна цена от 2 800 лева, но при промоции можете да намерите и доста по-евтини варианти. Петдневното пътуване (4 нощувки) е около 1500 лева. Най-евтин полетът до Тенеси ви излиза през Лондон – 1200 лева двупосочен билет.

Снимки от пристанищата и кораба American Queen